Varför Barfotaskor?

Barfotalöpning har fått en hel del uppmärksamhet det senaste och de flesta barfotaskor marknadsfördes från början som löparskor. Det är dock inte bara människor som gillar att springa som kan ha nytta av att använda barfotaskor eller minimalistiska skor och det finns nu en snabbt växande marknad för andra former av barfotaskor.

Våra fötter ska bära oss genom hela livet och ändå har vi en tendens att förstöra våra fötter genom att klämma in dem i en form som de inte alls är gjorda att passa för. Vi föds med perfekta fötter, med tår som är separerade med utrymme mellan dem. Tyvärr är det så att de flesta moderna skor klämmer ihop våra tår på ett sätt som inte är naturligt. Sulor och innesulor fyller ut allt utrymme runt foten och det är möjligt att detta känns bra men det gör också att musklerna i fötterna försvagas.

Våra fötter har 26 ben (en fjärdedel av alla ben i kroppen), 33 leder och över 100 muskler, senor och ligament som alla arbetar tillsammans för att stötta vår kropp när den rör sig. Om alla dessa rörliga delar av foten inte tillåts röra sig fritt så kan detta leda till problem inte bara i fötterna utan även i andra delar av kroppen.

Problemet med moderna skor

När man använder skor med för mycket stöd och dämpning kan fötterna inte röra sig fritt, och detta kan leda till många olika problem.

Tjockare sula leder till större risk för skador

När vi går eller springer i ett par skor med för tjock sula och mycket dämpning under hälen så känns det naturligt att sätta ner foten med hälen först. Detta är negativt för när du sätter ner hälen först skickas en chockvåg upp genom kroppen. Denna chockvåg skickas upp genom dina leder, genom vristen, knäna, höfterna och upp till ryggraden.

Om du istället springer eller går barfota är det inte lika sannolikt att du landar på din häl – för det gör ont. Om du istället landar på framfoten eller mitten av foten, med knät böjt och vristen framför knät, så kan du minska chocken som skickas vidare upp genom dina leder. Då tillåter du dina muskler, ligament, och senor att verka som en naturlig fjäder som absorberar chocken.

Tunnare sulor minskar risken för påfrestning på dina leder och ökar muskelfunktionen i dina fötter. Den här bilden från visar precis hur den här processen fungerar:

En traditionell smal tåbox minskar tårnas förmåga att röra sig fritt

I en studie som publicerades 1905 i the American Journal of Orthopedic Surgerystuderades fötterna på människor som inte bar skor med människor som bar skor. Såhär såg fötterna ut på de människor som inte bar skor ut:

Såhär såg fötterna ut på människor som bar moderna skor:

Som du kan se så formas fötterna efter sorna du har på dig. De flesta moderna skor är inte tillräckligt vida för att dina fötter ska få plats ordentligt och klämmer därför ihop tårna på ett onaturligt sätt. Tårna ska egentligen vara den bredaste delen på foten och när tårna kläms ihop kan det leda till nervproblem eller liktornar. Den delen av skon där tårna sitter kallas för tåbox och du vill ha skor med tillräckligt utrymme för att dina tår ska kunna rätas ut ordentligt. Du kan testa om dina skor har en tillräckligt bred tåbox genom att ta ut sulan och ställa dig på den. Om tårna är bredare än sulan så är dina skor definitivt för smala.

Den här bilden från Altra viskar skillnaden mellan en traditionell tåbox och en bred tåbox:

Skor med klack påverkar hållningen negativt

Även en väldigt lite klack påverkar den vinkel du står eller går med. Detta innebär att kroppen automatiskt lutas framåt och om du inte kompenserade för detta så skulle du ramla framlänges. Detta innebär att för att stå och gå i skor med klack så måste du kompensera genom att justera kroppen.

Vad för skor ska du använda?

Om du har bestämt dig för att byta till barfotaskor, eller minimalistiska skor som det också kallas, så är det följande kriterier du bör utgå ifrån:

#1. Zero drop. Detta innebär att sulan ska vara platt och hälen i samma nivå som tårna.

#2. Bred tåbox. Tåboxen ska vara bredare än dina tår så att de får tillräckligt utrymme att sprida ut sig.

#3. Tunn och flexibel sula. Sulan ska vara tunn och så flexibel att du kan rulla ihop den helt.

Innan du byter till barfotaskor

Innan du byter till barfotaskor finns det några saker som är bra att tänka på:

Tänk på hur du sätter ner foten

Bytet från traditionella skor till barfotaskor eller minimalistiska skor kan leda till smärtor och obehag om du inte tar det försiktigt och samtidigt lär dig ett nytt sätt att röra dig. Lär dig hur du sätter ner foten med tårna eller mitten på foten först snarare än med hälen, speciellt om du kommer att springa med dina nya barfotaskor. Att sätta ner hälen först i ett par barfotaskor kommer att leda till att du får ont.

Ta det långsamt

När du börjar använda minimalistiska eller barfotaskor så kommer du att använda helt andra muskler i foten och benet mot vad du är van vid. Därför bör du alltid vänja dig vid skorna långsamt. Lär dig hur du ska gå och springa i barfotaskor innan du börjar. Det finns bra övningar du kan göra för att stärka musklerna i fötterna och benen.

Märkt , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *