Billiga barfotaskor

Vi vet alla att barfotaskor kan vara ganska dyra. Detta beror delvis på det faktum att de produceras i mindre mängder men också på att de är oftast är tillverkade av högkvalitativa material. Det är inte alla som har råd att spendera pengar på flera par barfotaskor varje år. Därför har jag undersökt några billigare alternativ för de som söker efter billiga minimalistiska skor.

Badskor som alternativ till barfotaskor

Förra våren såg jag en rekommendation om badskor som ett bra alternativ till barfotaskor i en av de barfota-grupper jag är med i på Facebook. Då bestämde jag mig för att beställa ett par för att testa. Jag beställde ett par Allchar Water Shoes från Amazon till mig och min man för ca 240 kr per par.

.

Mina låga förväntningar blev motbevisade

Jag kan ärligt säga att mina förväntningar inte var särskilt höga. Jag förväntade mig att få ett par dåligt passande skor med låg kvalitet, men jag måste säga att jag hade fel. Jag är mycket förvånad över hur hållbara de är. Jag använde dessa skor mycket hela förra sommaren, både på jobbet och utomhus. Jag har börjat använda dem igen så fort våren kom igång här. Min förväntning var att de skulle falla isär efter inte allt för mycket användning men de är fortfarande i nästan perfekt skick. De är också superbekväma och väldigt enkla och snabba att ta på och av. Min man har också använt sina skor väldigt mycket och han upplever samma sak.

Så här ser skorna ut efter ett års användande. Alla sömmar är intakta, inga hål och sulan ser knappt ens sliten ut.

Överdel

Överdelen på skon är tillverkat av ett snabbtorkande spandexmeshtyg. Tyget är svalt och skönt på sommaren och skon blir inte direkt för varm och svettig. De torkar även väldigt snabbt om de blir våta. Det spelar nästan ingen roll ens om de blir våta, jag har bara fortsatt använda dem ändå. De är väldigt enkla att ta på och av. Jag hade tänkt att de kanske inte skulle sitta kvar så bra på foten men de sitter på hur bra som helst. Min man ramlade med cykeln för ett tag sedan och slet upp ett litet hål i tyget på ovansidan sin ena sko, men de är fortfarande lika funktionella och hålet har inte blivit större trots att skorna blivit väl använda sedan dess.

Sulan

Sulan är gjord av flexibelt anti-slip gummi. I produktbeskrivningen på Amazon står det att sulan är tjock men det håller jag inte med om. Jag tycker den är riktigt tunn och flexibel. Sulan går upp en bit över tårna, vilket skyddar tårna och gör så att tyget runt tårna håller bättre. I produktbeskrivningen står det också att höjden på hälen är 2 cm men detta stämmer verkligen inte. Dessa skor är definitivt zero drop.

Skorna kommer med en gul innersula som är lite vadderade. Vi tog båda bort innersulan direkt och har använt skorna utan denna. För någon som inte är så van vid barfotaskor än kan den dock kanske vara bra att börja med. Den är inte jättetjock utan gör bar att skorna blir lite mjukare. Jag föredrar oftast att inte ha någon innersula alls i mina skor och dessa skor är väldigt bekväma precis som de är.

Tåbox

Skorna har en bred tåbox och det finns gott om utrymme för att kunna spreta med tårna. Jag har dock inte så jättebreda fötter så jag kan inte säga hur de skulle kännas för någon som har väldigt breda fötter, men jag skulle absolut säga att de är bredare än de flesta skor.

Storlek

Skorna jag beställde var “herrskor” men storlekarna går från 35 upp till 47 så de passar både män och kvinnor. Jag har oftast storlek 38 i barfotaskor så jag beställde först ett par i storlek 38-39 då jag förväntade mig att de skulle vara små i storlekarna. Dessa var dock alldeles för stora då skorna tydligen är rätt stora i storlekarna. Jag beställde ett nytt par i storlek 36-37 och de passar perfekt!

Komfort och Passform

För att vara ett par billiga så kallade badskor är de förvånansvärt bekväma. De känns nästan lite som ett par strumpor med sula. Det finns inga skavande sömmar och de sitter kvar på foten väldigt bra. Jag har mest använt dessa till att gå i och har inte provat att jogga med dem. Jag skulle nog inte köpa dem specifikt för att springa med, men det skulle inte förvåna mig om de funkar till det också.

Utseende

Skorna finns i massor av olika färger och stilar. Vissa har elastiska skosnören som mina och andra har kardborreknäppning. Jag får ofta kommentarer om mina lustiga skor från folk som inte är vana vid formen på barfotaskor, men för oss som är vana ser de ju helt normala ut såklart. Jag tycker de är jättesnygga!

Omdöme

För ett par skor som kostade mig runt 240 kr så är jag väldigt förvånad över kvalitén och över hur bekväma de är. Detta är jättebra skor för den som vill testa barfotaskor utan att behöva punga ut med jättemycket pengar för de vanliga barfotamärkena. De är också bra för den som helst av allt vilja vara barfota, tex vid bad osv, men som är orolig över vassa stenar eller glas på marken. Självklart har de en annan känsla än riktiga barfotaskor, men om du letar efter ett par riktigt billiga barfotaskor så är de här ett jättebra alternativ.

Vart kan man köpa?

Skorna jag beställde hette Allchar men exakt samma sko säljs under massa olika märken på Amazon. Om man söker efter “water shoes quick dry” på  Amazon.com, Amazon.co.uk eller Amazon.de så finns det massor av olika märken och stilar. Det är ganska lätt att se vilka som verkar ha en tunn sula och bred tåbox. Priset ligger mellan 130 kr och 250 kr.

Det finns den här typen av badskor både för barn och vuxna men vi har inte testat några barnmodeller än. Planen är att beställa några till barnen som de kan testa över sommaren.

Beställ från Amazon.com

Beställ från Amazon.co.uk

Beställ från Amazon.de

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *