Barfotaskor för barn

I en vuxen fot finns det 26 ben (25% av hela kroppens ben), 33 leder och mer än 100 muskler, senor och ligament. I ett nyfött barns fot finns det däremot inga ben alls, utan bara mjukt brosk. När barnet växer förbenar sig brosket och blir hårdare och starkare. Fötterna på små barn är därför mjuka och flexibla, men det innebär också att de är sårbara för yttre påverkan. Därför är det extra viktigt att barnen växer upp med bra skor som ger foten utrymme att att röra sig och växa.

Det bästa för att ditt barns fötter ska utvecklas så naturligt som möjligt är genom att vara barfota.

Detta är dock inte alltid det mest praktiska. Utomhus finns alltid risken att man trampar på något vasst och klimatet här i Sverige tillåter inte direkt att man kan springa omkring barfota hela året. Som tur är finns det nu en växande marknad för barfotaskor för barn som möjliggör för barnets fot att utvecklas utan begränsningar, samtidigt som fotsulan är skyddad.

När du väljer skor till ditt barn finns det några saker som du bör hålla utkik efter:

Flexibilitet

Flexibla sulor möjliggör för foten att utvecklas normalt. Med en tunn sula kommer barnets fot att känna av alla ojämnheter i marken och anpassas efter omgivningen. Skor med en tunn sula kommer att skydda foten utan att begränsa fotens rörelseförmåga. När man väljer skor bör man därför se till att sulan är tillräckligt böjlig, speciellt i framdelen av skon.

Vikt

Barnskor bör alltid vara lätta. Det är vanligt att människor tror att barn som ska lära sig gå behöver hårda skor som ger dem stöd och stabilitet, med detta är en myt. Barnskor bör inte vara tunga, hårda eller klumpiga och hindra barnets rörelseförmåga på något sätt. Skor som är för klumpiga kan göra att barnet inte ens vill gå själv, då deras ben blir trötta och ryggraden kan bli påverkad eftersom deras hållning blir inkorrekt. Det är svårt nog för små barn att lära sig gå och det sista de behöver är skor som gör det ännu svårare för dem att röra sig. Denna video tycker jag illustrerar väldigt väl hur ett litet barn går i barfotaskor jämfört med traditionella skor:

Form

Skorna ska ha en vid tåbox. Formen på tåboxen är väldigt viktig. Eftersom barns fötter växer och utvecklas konstant måste det finnas tillräckligt med utrymme för att tårna ska kunna röra sig fritt. De flesta traditionella barnskor är alldeles för smala över tårna och det gör att tårnas normala rörelsemönster hindras. Barfotaskor, eller minimalistiska skor som det också kallas, har en bred tåbox som gör att tårna kan spridas ut ordentligt. Den här bilden från Altra visar på skillnaden mellan tåboxen på en traditionell sko och en barfotasko:

Zero drop

Skon bör även ha zero drop. Detta innebär att sulan är plan och att hälen har samma höjd som framfoten. Skor med en klack påverkar barnets hållning. Även en väldigt liten klack påverkar den vinkel barnet står eller går i. Kroppen lutar framåt och om detta inte kompenseras så skulle de ramla framlänges. När barn har skor med klack (de flesta traditionella skor har en liten klack) så måste de kompensera genom att justera kroppen vilket leder till onaturlig påfrestning för ryggraden. De flesta av oss skulle nog inte ta på små barn högklackade skor, men det är förvånansvärt hur hög klacken faktiskt kan vara på vissa barnskor. Vanliga sneakers med förstärkt häl har ofta en rejält hög häl, även om man inte alltid riktigt tänker på det.

Vart kan man köpa barfotaskor för barn?

När jag först började leta efter barfotaskor till mina barn så fanns det inte alls många alternativ att välja mellan. Idag finns det ett mycket större utbud, men precis som när det gäller barfotaskor för vuxna så är det inte alltid helt lätt att hitta och jämföra olika modeller och märken. Det är precis därför jag startat den här bloggen och här kommer jag att samla information om olika barfotaskor för barn och vart man kan köpa dem. Detta för att du som läser ska slippa spendera timmar åt att jämföra modeller och priser på nätet, och istället lätt kunna hitta information samlat på ett och samma ställe. Hemsidan är fortfarande under uppbyggnad men kommer att uppdateras med information och länkar till olika återförsäljare efter hand.

Här kan du läsa ett inlägg jag skrivit om barfota vår- och sommarskor till barn, och här finns ett inlägg om gummistövlar.

Märkt , , , , ,

5 kommentarer till “Barfotaskor för barn

 1. Spännande att någon faktist gjort en hel sida med underbara tips om barfotaskor!
  Köpte ett par Mikki gummistövlar till dottern, väntar spänt på leverans.
  Har du erfarenhet av Tikkishoes?
  Vi har köpt två pr skor där och är så här långt nöjda!
  Men nu ska vi köpa vinterskor och tikki har det med, men ville se mig lite om efter för vintern till barn innan jag bestämmer mig. Vad har ni använt på vintern? Dottern har strl 19 nu.
  Tack på förhand!

  1. Hej! Kul att du gillar hemsidan. Tyvärr har jag inte riktigt så mycket tid som jag skulle vilja lägga på den, men i min egen jakt på barfotaskor så kommer jag att lägga till mer och mer info efterhand. Jag kände faktiskt inte till Tikki innan, så tack så mycket för tipset! Jag har lagt till dem i listan över märken nu.

   Förra vintern hade mina barn vinterstövlar från Bogs. De är väl kanske inte helt barfotavänliga men de höll fötterna varma utan att vara för klumpiga och var väldigt smidiga för barnen att ta på sig.
   https://www.happylittlesoles.co.uk/bogs-b-moc-monsters-dark-grey-yellow.html

 2. Hilsner fra Danmark her.
  The most difficult is to find shoes that is truly wide enough. Many of the super cheap low quality shoes is actually both flat and flexible, but if they aren’t wide enough, the foot can’t spread out and absorb the energy.

  Be aware of that.

  A tip: the different vivobarefoot country websites have different models in stock – but the website changes automatik to your country…

  Br

 3. Jättebra hemsida! Saknar Zeazoo på märkeslistan! Riktigt bra kvalitét! Handgjorda med kärlek för fötter.

  1. Kul att du gillar hemsidan! Tack för påminnelsen om Zeazoo! Jag känner absolut till dem men måste helt ha glömt lägga till i listan,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *