Barfota Gummistövlar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Stylepit och andra annonsörer. 

Barfota Gummistövlar

I det svenska klimatet är en bra gummistövel en nödvändig del av skogarderoben. Nu när vi har bytt ut alla våra andra skor till barfotaskor så vill vi ju såklart även ha barfota gummistövlar.  Jag har letat runt efter bra stövlar, både till barnen och till mig själv, men tyvärr så verkar det inte finnas något större utbud av barfotastövlar på marknaden. I det här inlägget har jag sammanställt en lista med några möjliga alternativ för någon som som söker efter barfotavänliga gummistövlar. Vissa av dem har vi testat själva men inte alla.

Traditionella gummistövlar är inte bra för fötterna

Jag har skrivit om fördelarna med barfotaskor för vuxna och barn tidigare. Gummistövlar har samma problem som andra traditionella skor men de kan även vara väldigt klumpiga, tunga, styva och svåra att gå naturligt i. Om de har en hög klack som på bilden nedanför, så påverkar det hållningen negativt och om de sitter för löst är det lätt att fötterna glider omkring inuti stöveln.

 

 

Det vi söker i en minimalistisk gummistövel är en tunn sula utan klack eller stöd för hålfoten, minimal stötdämpning och sulan ska vara så flexibel som möjligt. Undvik stövlar med en hård sula och klack! Samma principer som du ska tänka på när du väljer barfotaskor ska du även tänka på när det gäller gummistövlar:

Bred tåbox

Tåboxen ska vara bredare än den bredaste delen av din fot, för att tillåta att tårna ska kunna sprida ut sig så mycket som möjligt.

Tunn och flexibel sula

Sulan ska vara tunn och flexibel nog att man kan vika ihop den helt.

Äkta barfota gummistövel

VIVOBAREFOOT är det enda företag jag hittat som har gjort en äkta barfota gummistövel. Tyvärr så finns dock inte den stövel som jag använt som exempel ovan, VIVIBAREFOOT WATERLOO, till försäljning längre. Jag har letat överallt efter dessa men det verkar som att de inte längre tillverkas tyvärr. Det finns några få ställen som fortfarande har dem i enstaka färger och ovanliga storlekar, men det bästa är nog att hålla utkik efter dem second hand!För barn har VIVOBAREFOOT en chelsea boot gjord i gummi som jag gillar. FULHAM RUBBER KIDS finns i två olika färger, Indigo och Olive. Det finns även en klassisk läderversion som heter FULHAM LEATHER KIDS. Nackdelen med den här typen av sko är att den inte skulle förbli torr på insidan särskilt länge när mina mindre barn hoppar (eller försöker simma) i stora vattenpölar. Vilket är något de ofta får för sig. För mitt äldsta barn som snart fyller 7 vore dessa dock perfekta att ha till skolan nu på våren.

“Barfotavänliga” Gummistövlar

Som jag skrev tidigare så finns det inte många äkta barfota gummistövlar på marknaden, men det är ändå möjligt att hitta “barfotavänliga” gummistövlar. Som tur är så är redan många gummistövlar flexibla, eftersom de är gjorda av gummi. De är också ofta rätt så vida i tån, vilket göra att det finns gott om plats för tårna. Vad jag tittar efter när jag letar efter gummistövlar är att de ska ha en tunn och flexibel sula (jag vill kunna böja sulan så mycket som möjligt), ingen klack och att den är bred och rund i tån. Jag har letat omkring en hel del på nätet efter minimalistiska gummistövlar och här är de jag hittat hittills:

Mikk-Line

Mikk-Line

Mikk-Line är ett danskt märke från the Melton group. De specialiserar sig på funktionella och högkvalitativa ytterkläder för aktiva barn. Dessa gummistövlar är tunna, har en flexibel sula och en bred tåbox. De är tillverkade av naturligt gummi och finns i många roliga färger. Dessa är våra favoritstövlar hittills!

Celavi

CeLaVi

CeLaVi är också ett danskt märke som tillverkar funktionella regnkläder och gummistövlar. Deras stövlar är tunna och flexibla med en relativt tunn sula och ganska vid tåbox. De tillverkas också av naturligt gummi och finns i massor av olika färger. Vi har haft dessa också och även om vi förmodligen kommer att köpa ett par Mikk-Line igen nästa gång, eftersom deras tåbox är lite bredare, så är de här stövlarna definitivt ett bra alternativ och vi har varit väldigt nöjda med dem.

Bundgaard

Bundgaard Classic är ett av de mer barfotavänliga stövlarna på marknaden. Vi har inte testat dessa än själva men de ser ut att uppfylla alla krav på barfotavänliga stövlar. de har bred tåbox, tunn sula och  är tillverkade av naturligt gummi.

Aigle

Aigle tillverkar gummistövlar för både barn och vuxna som jag tycker kvalificerar som “barfotavänliga”. Vuxenmodellen för kvinnor heter Malouine Botte och för män Goeland. Barnmodellen heter Lolly Pop. De har kanske inte den vidaste tåboxen men eftersom att gummistövlar generellt sett är vida i tån, så hoppas jag att dessa inte är för smala framtill. För övrigt ser de ut att vara tunna och flexibla och utan klack. Vi har inte provat dessa stövlar själva än men från det jag kunnat läsa om dem verkar de kunna vara ett bra alternativ till traditionella gummistövlar.

Hunter

Hunter

Hunter har ett brett sortiment av stövlar med tunn sula i massor av roliga färger. Det är dock inte alla Hunter Rain Boots som har en platt sula, utan det är bara Original Kids First Classic som är tunna och flexibla. Stöveln har en liten tunn klack, men den ser ändå ut att vara relativt platt. Det här är också en gummistövel som inte provat själva än, men som ser ut att kunna kvalificeras som ett “barfotavänligt” alternativ.

Uppdatering följer…

Jag hoppas att denna listan kan vara till hjälp för någon som är på jakt efter minimalistiska gummistövlar. Jag ska försöka uppdatera efterhand om jag hittar fler bra alternativ, och jag är alltid tacksam för förslag om stövlar som jag kan lägga till på listan. Skriv en kommentar här nedanför eller skicka ett mail till jessica@naturligaskor.se.

5 kommentarer till “Barfota Gummistövlar

  1. … [Trackback]

    […] Read More: naturligaskor.se/barfota-gummistvlar/ […]

  2. Vivos ursprungliga Waterloo var ganska OK, men när de lanserade de prickaga på bilden hade de redan gått över till MYCKET smalare läst. De har inte en bred tåbox. Dessutom är skaften löjligt höga. Det är modestövlar. Har båda. På de prickiga har jag helt resulut klippt av skaften.Det gjorde dem mer hanterliga, men de är fortfarande trånga i tårna.

    Önskar någon ville göra både gummistövlar och vinterkängor som är minimalistiska så långt att de är platta, breda och har böjlig sula. Men de får gärna ha en tjockare sula. Bor man i ett vinterland kan man inte gå omkring i millimetertunn sula året om. Jag har kört Lems Boulder senaste vintrarna, oversized med filtsula och dubbla raggsockor. De är OK att gå i, men glöm att stå på isen och pimple eller ens vänta på bussen i 20 minuter om det är rejält kallt.

  3. perfect

    thank you for a very good article

  4. Vad tror du om tretorn wings ? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *